Skip to content
Wij bieden zorg in: Leiden•Leiderdorp•Oegstgeest•Warmond•Rijnsburg•Valkenburg•Voorschoten•& omgeving• 071 589 8078Aanmelden

Zwangerschap

Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, mag je contact met ons opnemen voor het maken van een eerste afspraak. Hiervoor heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook als je wegens een medische indicatie onder controle bent bij een gynaecoloog in het ziekenhuis, dan ben je welkom voor onze zorg in het kraambed. Hiervoor kun je je aanmelden tijdens je zwangerschap. Klik hier voor aanmelden.

Intake en kennismaking

De intake is de eerste afspraak bij ons op de praktijk. De intake duurt ongeveer 45-60 minuten. Tijdens deze afspraak is er ruim de tijd om kennis met elkaar te maken. Daarnaast zullen wij je vragen stellen om zo een beeld te vormen van jouw algemene gezondheid en situatie, gezondheid van familie en eventuele voorgaande zwangerschappen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie stellen we samen met jou een zorgplan op. Hierin staat beschreven welke zorgverlening en begeleiding het beste bij jou past.

Tijdens de intake geven we ook de nodige informatie en uitleg. Wij zullen ook de mogelijkheden van prenatale onderzoeken (Onderzoeken tijdens de zwangerschap) aankaarten. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor jullie vragen.

Mocht je onder behandeling zijn bij de gynaecoloog en heb je je bij ons aangemeld voor de begeleiding in het kraambed? Ook dan is het mogelijk om alvast een keer kennis te maken in de zwangerschap. Neem telefonisch contact met ons op voor het inplannen van een afspraak.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles zullen wij je bloeddruk controleren en doen uitwendig onderzoek van je buik om de groei van je baby te volgen en te beoordelen. Ook kunnen we vanaf 11 weken naar het hartje van de baby luisteren. Naarmate je verder zwanger bent zullen we je vaker zien en controles doen.

Vanwege de kleinschaligheid van de praktijk hebben wij geen apart ‘hartjesspreekuur’ om het hartje van de baby tussendoor te komen beluisteren. Je bent echter altijd welkom om hiervoor extra langs te komen op het spreekuur. Laat het ons weten via e-mail of telefonisch.

Zwangerschapsklachten

De zwangerschap veroorzaakt grote veranderingen in je lichaam. Terwijl er de eerste maanden aan de buitenkant nog niets zichtbaar is, gebeurt er van binnen al heel veel. Je lichaam weet precies hoe het zich hierop moet aanpassen. Je kunt door de veranderingen in je lichaam soms klachten ervaren zoals misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en steken of krampen in de onderbuik (door groei van de baarmoeder). De meeste van deze klachten worden minder of verdwijnen na 12 tot 16 weken. Meer informatie over veel voorkomende zwangerschapsklachten vind je hier: Ziektes en kwaaltjes – de Verloskundige (KNOV)

Geboortemail

Zwangeren in de regio Leiden krijgen de “Geboortemail Leiden en omstreken” aangeboden. Geboortemail is een wekelijkse mail die verstuurd wordt met daarin:

  • Belangrijke algemene informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd
  • Specifieke informatie over de zwangerschapsweek waarin jij je bevindt
  • Voorlichting over verschillende zwangerschapsonderwerpen en voorlichtingsbijeenkomsten die je kunt bijwonen in de regio

Geboortemail is een initiatief van de volgende samenwerkende zorgverleners in de regio Leiden:

  • Coöperatie LEO (samenwerkende verloskundigenpraktijken Leiden En Omstreken)
  • Kraamzorgorganisaties De Waarden, Careyn, ZIN, en Zorg-Vuldig
  • Verloskunde afdelingen van het Alrijne ziekenhuis en het LUMC (Geboortehuis Leiden)

Meld je aan voor Geboortemail via deze link: geboortezorgleidenenomstreken.nl/aanmelden-geboortemail

Zwangerenportaal

Op het ZwangerenPortaal kun je een account aanmaken. Vervolgens kunnen wij je dossier koppelen aan je account. Hiermee kun je zelf je dossier digitaal inzien en daarnaast ontvang je bevestiging en herinneringen aan je afspraken bij ons. Maak een account via deze link: id.zwangerenportaal.nl/signup

De Verloskundige

Betrouwbare informatie over veel verschillende onderwerpen vind je op de website van onze beroepsvereniging (KNOV) ‘De Verloskundige”, kijk op deverloskundige.nl

 

 

julia
Back To Top
Translate