Skip to content
Wij bieden zorg in: Leiden•Leiderdorp•Oegstgeest•Warmond•Rijnsburg•Valkenburg•Voorschoten•& omgeving• 071 589 8078Aanmelden

Kinderwens

Een goede voorbereiding op een eventuele zwangerschap is belangrijk. De kans op een gezonde zwangerschap is het grootst als je een gezonde leefstijl hanteert.

Foliumzuur

Het slikken van extra foliumzuur (vitamine B11) voorafgaand aan de zwangerschap en in het eerste trimester kan de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind verkleinen. Het gaat dan met name om neurale-buisdefecten zoals een open ruggetje, open schedel, hazenlip of open gehemelte. Het duurt ongeveer vier weken voordat het extra foliumzuur in het lichaam is opgenomen. Daarom is het advies om te starten met 0,4-0,5 milligram foliumzuur per dag vanaf het moment dat er een kinderwens is. Geadviseerd wordt om foliumzuur in ieder geval tot de 10e zwangerschapsweek te slikken.

Gezonde voeding en beweging

Een gezonde en gevarieerde voeding voordat je zwanger bent is belangrijk. De organen van de baby worden namelijk al aangelegd op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent. De bouwstoffen hiervoor zitten in je voeding. Op de website van het voedingscentrum  www.voedingscentrum.nl  vind je veel informatie over gezonde en gevarieerde voeding. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een diëtiste om jouw voedingspatroon te bespreken.

Naast gezonde voeding is een goede conditie ook belangrijk als voorbereiding op de zwangerschap. Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen.

Alcohol, roken en drugs

Roken kan zowel bij mannen als vrouwen de vruchtbaarheid verminderen. Daarnaast vergroot roken de kans op een miskraam, groeivertraging en vroeggeboorte. Het advies is te stoppen met roken vanaf het moment van kinderwens.

Voor meer informatie over de invloed van roken op de zwangerschap en het ongeboren kind kun je terecht op de volgende website: www.rokeninfo.nl/.

Het drinken van alcohol verminderd de vruchtbaarheid. Daarnaast vergroot het drinken van alcohol (vroeg) in de zwangerschap de kans op een miskraam, groeivertraging, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen en schade aan de hersenen van de baby. Het advies is te stoppen met alcohol vanaf het moment van kinderwens.

Voor meer informatie over de invloed van alcohol op de zwangerschap en het ongeboren kind kun je terecht op de volgende website: www.alcoholinfo.nl/.

Het gebruik van drugs kan ook de vruchtbaarheid verminderen. Zowel voor als tijdens de zwangerschap, maar ook na de geboorte kan drugsgebruik de ontwikkeling van het kind ernstig verstoren.  Drugsgebruik kan ook leiden tot lichamelijke afwijkingen bij het kind. Het advies is te stoppen met drugs vanaf het moment van kinderwens.

Voor meer informatie over de invloed van drugs op de zwangerschap en het ongeboren kind kun je terecht op de volgende website: www.drugsinfo.nl/.

Mocht je hulp nodig hebben bij het stoppen met roken, drinken van alcohol of het gebruiken van drugs neem dan contact op met je huisarts voor begeleiding. Op de website van het Trimbos instituut vind je meer informatie over de invloed van roken, alcohol en drugs tijdens de zwangerschap: www.trimbos.nl/.

Kinderwensspreekuur

Bij ons in de praktijk kun je al voor de zwangerschap terecht op ons kinderwensspreekuur. Voorafgaand aan de afspraak vul je de vragenlijst in van Zwangerwijzer www.zwangerwijzer.nl. Tijdens de afspraak bespreken we aan de hand van de vragenlijst een aantal zaken zoals je gezondheid, leefstijl, aandoeningen of ziektes in je familie, werk en vruchtbaarheid. We bekijken samen hoe je de kans op een gezonde zwangerschap kunt vergroten. Indien nodig kunnen we je verwijzen naar je huisarts, de gynaecoloog of een andere specialist voor verdere begeleiding.

Een afspraak op ons kinderwensspreekuur wordt vergoed via de basisverzekering en valt buiten het eigen risico.

Bekijk onderstaande website en bijbehorende video ter voorbereiding op een gezonde zwangerschap:

www.deverloskundige.nl/zwanger-worden 

Good news. Female doctor showing good test results to a female patient.
Back To Top
Translate