Skip to content
Wij bieden zorg in: Leiden•Leiderdorp•Oegstgeest•Warmond•Rijnsburg•Valkenburg•Voorschoten•& omgeving• 071 589 8078Aanmelden

Onderzoeken tijdens de zwangerschap

Termijn echo

De termijnecho is de eerste medische echo (tussen 10 en 13 weken zwangerschap) om te bepalen hoelang je precies zwanger bent en dus de uitgerekende datum vast te stellen. Er kan ook worden gezien of het een vitale zwangerschap is en of het misschien wel een tweeling/meerling is. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekering.

Bloedonderzoek

Dit is een standaard bloedonderzoek tijdens het eerste trimester van de zwangerschap (bij voorkeur voor 13 weken zwangerschap). Hiermee kan worden bepaald of de baby kans heeft ziek te worden en of verder bloedonderzoek in de zwangerschap geïndiceerd is. Het merendeel van dit bloedonderzoek wordt vergoed door je zorgverzekering, maar afhankelijk van je verzekering kan het zijn dat sommige bepalingen van je eigen risico afgaan. Meer informatie vind je hier: Video over bloedonderzoek in de zwangerschap OF lees meer op deverloskundige.nl

Prenatale Screening

In de zwangerschap zijn er ook onderzoeken waarvoor je kunt kiezen. Hiermee heb je de mogelijkheid onderzoek te laten verrichten naar het ongeboren kind. We noemen deze onderzoeken prenatale screening. De onderzoeken houden in: NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo. Als je meer informatie wenst over deze onderzoeken dan wordt er na het intake gesprek een extra afspraak gemaakt om de mogelijkheden met je te bespreken.

Vanaf 10 weken zwangerschap kun je de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) laten verrichten door een bloedtest. Hiermee kan worden onderzocht of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind down – edwards- of patausyndroom heeft.

Bij 13 en 20 weken zwangerschap kun je een echo laten verrichten om te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Mocht je meer willen weten hierover dan geven wij je graag vooraf al informatie. Belangrijk is dat je een idee krijgt van de betekenis die de onderzoeken en eventuele uitslagen voor je hebben, zodat je de juiste keuze kunt maken over het wel of niet laten verrichten hiervan.

Bezoek onderstaande websites voor meer informatie (in een andere taal):

NIPT

13 en 20 weken echo 

Good news. Female doctor showing good test results to a female patient.
Back To Top
Translate