Borstvoeding
80% van de vrouwen kiest ervoor om na de bevalling te starten met borstvoeding. Het geven van borstvoeding heeft voordelen voor zowel je baby als voor jou:
- In borstvoeding zitten antistoffen die de immuniteit van je baby verbeteren tegen bacteriën en allergieën.
- De borstvoeding is afgestemd op de leeftijd van de baby (en de termijn waarbij de baby geboren wordt). De samenstelling verandert naarmate de baby ouder wordt.
- Tijdens het voeden heb je lichamelijk contact wat positief is voor de hechting.
- Borstvoeding heb je altijd ‘bij de hand’ en is altijd op de goede temperatuur. Daarnaast is het ook steriel, waardoor het risico op infectie klein is.
- Kinderen die borstvoeding krijgen hebben op latere leeftijd minder kans op het krijgen van allergieën, hart- en vaatziekten en suikerziekte.
- Borstvoeding geven bevordert je lichamelijke herstel na de bevalling (bijvoorbeeld minder kans op nabloedingen).
- Na de bevalling ben je door het geven van borstvoeding weer sneller op je oude gewicht.
- Vrouwen die borstvoeding geven hebben op latere leeftijd minder kans op het krijgen van borst- en eierstokkanker.
Je lichaam maakt zich in de zwangerschap al klaar voor het geven van borstvoeding. Er wordt ook al wat melk aangemaakt. De eerste melk die de baby binnenkrijgt wordt colostrum genoemd en zit vol met antistoffen om de baby optimaal te beschermen tegen infecties.
De productie van borstvoeding is afhankelijk van de vraag. Het is daarom belangrijk om de baby vanaf het begin vaak aan de borst te laten drinken. De baby zal zelf aangeven wanneer hij/zij wil drinken. De eerste dagen is dit zo’n 8 tot 12 keer per dag. De eerste dagen heeft de baby weinig voeding nodig, want het heeft veel reserves meegekregen. Daarnaast is de maag nog klein en kan het nog weinig voeding per keer verwerken.
Na een paar dagen zal er stuwing ontstaan. De productie komt op gang en moet zich gaan afstemmen op de behoefte van jouw baby. Meestal trekt dit na 2-3 dagen vanzelf weer weg. Mocht je koorts krijgen, dan is het belangrijk om met ons contact op te nemen.
Gedurende de eerste week zal de kraamverzorgende je helpen bij het aanleggen van de baby. Zij zal verschillende houdingen met je uitproberen. Zo kun je ontdekken welke houding het beste past bij jou en jouw baby. Je vindt informatie over verschillende houdingen op youtube.com/watch?v=bJQwck31uWg.
Belangrijk om te weten is dat dit slechts suggesties zijn. Mocht jij zelf een houding vinden die goed voelt voor jou en je baby, dan staat het je natuurlijk vrij om op jouw eigen manier te voeden.
Wel is het belangrijk om bij het voeden goed op te letten dat de baby een grote hap neemt. Soms hebben baby’s nogal de neiging om alleen op het topje van de tepel te sabbelen. Hierdoor wordt de borst onvoldoende gestimuleerd waardoor de productie waarschijnlijk terug zal lopen. Ook geeft dit vaak irritatie aan de tepels van moeder omdat deze onnodig veel belast worden. De kraamverzorgende zal dit met je oefenen. Meer informatie over het goed aanleggen vind je op de website van borstvoedingsorganisatie La Leche League lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/114-goed-aan-de-borst.
De kraamverzorgende zal ook de conditie van de baby controleren. Zo zal zij de temperatuur en het gewicht in de gaten houden en bijhouden hoeveel de baby poept en plast. Mocht jij, je partner of de kraamverzorgende zich zorgen maken, dan is het belangrijk om contact met ons op te nemen.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Er zijn een aantal manieren om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding:
- Het volgen van een borstvoedingscursus.
De borstvoedingsorganisatie La Leche League organiseert in het hele land cursussen over borstvoeding. Soms worden deze ook digitaal aangeboden. Op de website van de organisatie is tevens veel informatie te vinden over borstvoeding lalecheleague.nl. - Verloskundig Centrum de Poort biedt ook een borstvoedingscursus, meer informatie vind je op de website: depoortscholing.nl/cursussen/zwangeren-partners/cursus-borstvoeding/
- Sommige kraamzorgorganisaties geven informatieavonden over borstvoeding. Informeer bij je kraamzorgbureau naar de mogelijkheden.
- Kenniscentrum borstvoeding: borstvoeding.com/
- Het voedingscentrum: voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven.aspx
- Consult bij lactatiekundige. Soms kan het fijn zijn om al in de zwangerschap het één en ander met een lactatiekundige te bespreken, bijvoorbeeld i.v.m. een vorige borstvoedingservaring, als je zelf een borstoperatie hebt gehad, als je een kind met een afwijking verwacht of als je het gewoon fijn vindt om hier in de zwangerschap alvast wat extra aandacht aan te besteden. In onze praktijk werken wij nauw samen met lactatiekundige Melina Ohlenschlager-Giesbert. Bij haar kun je terecht voor lactatiekundige begeleiding en advies lactatiekundigemelina.nl/.