Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Hiermee willen we u als bezoeker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter kunnen laten aansluiten op uw behoeften. Met behulp van cookies verzamelen we informatie over het gebruik van onze website. In ons privacy statement leggen we je verder uit welke data we verzamelen, hoe we die data verzamelen en wat we ermee doen.

  • Home
  • Zwangerschap
  • Zwangerschapscursussen

Zwangerschapscursussen

Mogelijk wil je graag een cursus volgen om in goede vorm te blijven of om je goed voor te bereiden op de bevalling.
Er zijn heel wat mogelijkheden. De keuze is aan jullie. Om het wat gemakkelijker te maken volgt hier een lijstje met mogelijke cursussen om een indruk te krijgen van wat elke cursus inhoudt. Je kunt bij ons op het spreekuur altijd vragen om meer informatie over de mogelijke cursussen, ook in het Engels

Samen bevallen

Zo als de naam al zegt is deze cursus voor jullie als koppel. De cursus wordt meestal gehouden bij de cursusleidster thuis. 3-4 koppels komen een aantal keren bij elkaar. Er wordt heel wat verteld over zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Tevens worden er ademhalingstechnieken voor de bevalling geoefend en massages en andere technieken aangeleerd, zodat de partner zijn vrouw goed kan begeleiden tijdens de bevalling.
Aanmelden kan vanaf 12 weken en het is zeker handig om zich voor de 20 weken in te schrijven.
Voor een cursus in de buurt van Leiden kun je kijken op www.samenbevallen.nl 

Mensendieck

Mensendieck is een oefentherapie waarbij het vooral gaat om de juiste houding en het gebruik van je spieren tijdens dagelijkse activiteiten. Tijdens de zwangerschap ervaart je lichaam een grotere belasting dan buiten de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben last van hun rug of hun bekken, bewegen wordt moeilijker naarmate de buik groeit. De oefeningen tijdens de cursus zijn ervoor gedacht om zulke klachten te voorkomen en te verminderen. Je leert spieren goed te gebruiken en traint je bekkenbodem. Tevens leer je ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen voor tijdens de bevalling en krijg je adviezen en tips voor na de bevalling, bij voorbeeld hoe je je baby het best kunt optillen...
Voor een Mensendieck cursus in Leiden kun je kijken op http://www.mensendieck-leiden.eu/Zwangerencursus.htm  of bij http://www.cesarenmensendieck.nl/  (met locaties in de Stevenshof en in Oegstgeest).

Yoga

Yoga is een manier om je lichaam te leren kennen en aan te voelen en een rustige diepe ademhaling te leren. Tijdens de speciale cursussen wordt dit toegepast op de zwangere vrouwen. Tevens wordt er veel informatie verstrekt over de bevalling zelf en hoe je daarbij kunt ontspannen en los laten.
Velen vinden Yoga nogal zweverig klinken. Laat je daardoor niet afschrikken. Op veel plaatsen kun je ook een snuffelavond volgen om te kijken of het wel iets voor je is.
Je kunt zwangerschapsyoga volgen bij Yogamoods  http://www.yogamoods.nl/   of bij praktijk Enso https://www.praktijkenso.nl 

Zwangerschapszwemmen

Tijdens de zwangerschap wordt je lijf zwaarder en je misschien ervaar je dit soms als belemmering.
Water kan daarbij een uitkomst bieden. Het water draagt ons en neemt de zwaarte weg. Er zijn dan ook cursussen waarbij zwangeren bij elkaar komen en gebruik maken van de lichtheid die het water biedt.
In het Vijf-Mei-zwembad kun je terecht voor zwangerschapszwemmen vrijdags tussen 10:15 en 11:00 (adres: Boshuizerlaan 1 ,2321 SG LEIDEN, tel. 071 – 5312827)
In het zwembad de Zijl kun je terecht voor zwangerschapszwemmen op de dinsdagen tussen 20:15 en 21:00. Het adres is Paramaribostraat 66, 2315 VK Leiden. Tel. 071 - 522 07 80

Haptonomie

Haptonomie is de kunst van de Aanraking en het voelen. Het contact met het kind in je buik staat centraal. De zintuigen van een baby in de buik van zijn moeder ontwikkelen zich al vroeg in de zwangerschap. Het kind kan horen en voelen. En jullie kunnen leren contact te maken en met elkaar te spelen.

Haptonomie kun je volgen via activite: http://www.activite.nl

Verder kun je ook terecht bij Stephine Van Gennip: https://www.fysiotherapie-vondellaan-leiden.nl

Of bij Suzan Lukas  http://www.haptonomieleiden.nl/index.html 

Hypnobirthing

De naam klinkt vrij zweverig, de methode is het niet. De theorie achter hypnobirthing – ontwikkeld door de Amerikaanse Mary Mongan - is dat baren niet per definitie pijnlijk hoeft te zijn. Het streven is een goede ontspanning te bereiken door ontspanningsoefeningen en ademhaling. Deze oefeningen leer je op de cursus en moet je natuurlijk ook zelf thuis goed oefenen zodat je ze onder het knie krijgt. Ook de partner wordt bij deze methode betrokken en leert om je te steunen zodat je je tijdens de baring helemaal op jezelf kunt concentreren. Ook het persen hoeft volgens deze methode niet per se. Je leert dan hoe je de baby naar beneden kunt ademen.

Ook het contact met het ongeboren kind tijdens zwangerschap en baring spelt een belangrijke rol. Dit kan tevens een positief invloed hebben op de contact met jullie kindje als het op de wereld is.

In Leiden biedt Jessica Fun Albarda een vorm van hypnobirthing aan:

- Jessica Fun-Albarda

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.volvanverwachting.nl

- of bij Marie Vijendran (cursus Mindfull Birth, cursus in het Engels)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.comfortablebirth.com

- of via Claudia Gozeling (doula) - Bewust Geboren
www.doula-geboortebegeleiding.nl 

Zwangerfit

Zwangerfit is een cursus die gegeven wordt in Gezondheidscentrum Merenwijk door de fysiotherapeut. De cursus is gericht op gezond en actief zwanger zijn en snel maar verantwoord in conditie komen na je bevalling. 
Ben je zwanger of net bevallen en wil je meer informatie? Kijk dan op www.gezondheidscentrum-merenwijk.nl of bel 071-5212286 of loop langs bij de balie in het Gezondheidscentrum.

Mom in Balance

Het Mom in Balance sportprogramma is speciaal ontwikkeld voor vrouwen tijdens de zwangerschap, voor een goed herstel daarna en voor een goede worklife balance. Onze workouts zijn ontworpen in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemtherapeuten, speciaal afgestemd op het zwangere, herstellende en fitte lichaam.
De trainingen vinden in de buitenlucht plaats in een groep.
Kijk voor meer informatie op www.mominbalance.com 

Zwangerschapsgym

Zwangerschapsgym is de klassieke "puf-cursus". Je krijgt informatie over zwangerschap, bevalling en kraambed. Tevens leer je ademhalingsoefeningen en oefeningen om je lijf fit te houden en maak je contact met je bekkenbodem. De zwangerschapsgym kun je volgen via activite: http://www.activite.nl/Zwangerschapsgymnastiek-759

Zwangerschapspilates

Pilates is een vorm van fitness, waarbij het om spieropbouw en lenigheid gaat. Daarbij wordt met name ook aandacht besteed aan buik- en rugspieren en aan de bekkenbodemspieren. Het helpt je beter om bewust te worden van je lichaam en een beter houding te krijgen. Dit zijn allemaal aspecten die zeker ook tijdens de zwangerschap belangrijk zijn. En een gezond, fit lichaam en goede beheersing van de genoemde spiergroepen zullen je helpen tijdens de bevalling.
Tijdens de lessen voor zwangeren wordt daarnaast ook aandacht besteed aan ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in de pauzes tussen de weeën in als je aan het bevallen bent.

 

Zwangerschap en Zingen

Het kind in je buik kan al rond 20 weken geluiden waarnemen. Vanaf circa 28 weken is het gehoor volledig ontwikkeld. ZO kan het kindje ook jouw stem horen. Je kunt dus al "slaapliedjes" zingen, terwijl de kleine nog in je buik zit. Maar zingen gaat ook altijd samen met een bewuste ademhaling en het bewust waarnemen van je onderbuik. Daarom kan zwangerschapszingen je ook handige technieken aanreiken voor de ademhaling tijdens de bevalling.

Voor een cursus kun je terecht in Amsterdam:

http://www.steminbeweging.nl/zingenvoorzwangeren/

Danscursussen voor zwangeren

Danscursussen van Mamadans zijn voor zwangere vrouwen in alle maanden en mama's met jonge baby. Dans wordt met met ontspanning en geboorte-informatie gecombineerd voor een leuke voorbereiding op de bevalling en periode daarna.
Dansen maakt jezelf en je baby ontspannen en tegelijk maakt het je lijf flexibel en krachtig. Danservaring is niet nodig! We maken gebruik van zachte dansbewegingen uit de Oriëntaalse-, Afrikaanse-, Latino- en Caribische danstradities speciaal voor de zwangere vrouw en pas bevallen vrouw.
In kleine groepen van 6 a 8 personen ben je 1,5 uur bezig. De eerste les is een kosteloze kennismaking, daarna geldt 15,- per les. De lessen worden gegeven door docente Assia Kraan.

Ben je benieuwd wat andere vrouwen van de lessen vonden? Lees hun reacties op Mamadans.nl en Facebook. Hier vind je ook meer lesdetails en kun je je aanmelden