Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Hiermee willen we u als bezoeker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter kunnen laten aansluiten op uw behoeften. Met behulp van cookies verzamelen we informatie over het gebruik van onze website. In ons privacy statement leggen we je verder uit welke data we verzamelen, hoe we die data verzamelen en wat we ermee doen.

  • Home
  • Zwangerschap
  • Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Zwanger en toch lekker eten? Ja hoor, dat gaat heel goed samen. Je hebt vast al allerlei waarschuwingen gekregen van je moeder, buurvrouw of collega over wat je allemaal niet zou mogen eten tijdens je zwangerschap. Er zijn helaas ook heel wat fabeltjes en bakerpraatjes in omloop. We hebben daarom eerlijke informatie over voeding en zwangerschap op een rijtje gezet. Er zijn inderdaad een aantal producten die je beter niet kunt gebruiken (zie 'oppassen in de zwangerschap'), maar gelukkig blijven er nog heel veel lekkere dingen over waar je volop van kunt genieten. voeding_tijdens_de_zwangerschapEr zijn zelfs producten waarvan het goed is om er wat extra van te nemen, zoals van vette vis. Met de handige checklist zie je snel of je iets tekort komt en in een slim schema zie je of een bepaald product extra aandacht vraagt. Misschien heb je vervelende zwangerschapskwaaltjes. Ook daarvoor hebben we tips. Lekker en onbezorgd genieten van eten dus, ook tijdens deze negen maanden.

Checklist

Jouw baby is tijdens de zwangerschap afhankelijk van wat jij eet. Het is helemaal niet nodig om dubbele porties te eten, liever niet zelfs. Doordat je waarschijnlijk automatisch gaat bezuinigen op de hoeveelheid beweging heeft jouw lichaam geen calorieën voor twee nodig. De kwaliteit van jouw voeding is nu wel extra belangrijk omdat jullie met z'n tweetjes nu wel wat extra vitamines en mineralen kunnen gebruiken. Die kun je bijna allemaal uit je voeding halen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Check hier of je iedere dag alles voldoende binnenkrijgt:

6 Sneetjes brood
3 á 4 opscheplepels aardappels, rijst, pasta of peulvruchten
3 á 4 opscheplepels groenten
2 stuks fruit
2 glazen schaaltjes zuivel (totaal 400 ml)
1 plakjes kaas (20 gram)
1 stukje vlees, kip, vis of ei (100 gram gaar gewicht)
1 plakje vleeswaren (15 gram
6 mespuntjes halvarine of margarine (totaal 5 gram)
1 eetlepel vet of olie voor bereiding
10 kopjes drank (totaal 1,5 liter en liefst matig met koffie, frisdranken en vruchtensap)

Gebruik je bovenstaande voeding? Prima, je hebt dan nog twee extraatjes nodig, namelijk foliumzuur en vitamine D. Wil je nog meer extra aanvullingen gebruiken? Kies dan een multipreparaat dat speciaal voor zwangeren is gemaakt. Hierin zit meestal al de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur en vitamine D, dus die hoef je dan niet meer apart te slikken. 'Gewone' multipreparaten kun je beter niet gebruiken omdat deze meestal teveel vitamine A bevatten.

Vitamines

Vitamine A
Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Omdat lever heel veel vitamine A bevat kun je dit beter laten staan tijdens de zwangerschap, ook als je bloedarmoede hebt. Gebruik ook niet meer dan één boterham met vleeswaren die lever bevatten. Bij multi-preparaten voor zwangeren is rekening gehouden met de hoeveelheid vitamine A, sommige 'gewone' multi's bevatten wel veel vitamine A. Gebruik je vaak multivitaminesappen? Let dan op het etiket hoeveel vitamine A is toegevoegd. De maximaal aanbevolen hoeveelheid vitamine A is per dag 3000 mcg (alles inbegrepen, dus voeding, supplement en sap).

Vitamine D
Vitamine D zorgt ervoor dat jouw baby stevige botten en tandjes krijgt. Met behulp van vitamine D namelijk wordt calcium (kalk) daarin goed opgenomen. Door dagelijks een tabletje met 10 microgram vitamine D te slikken krijg je voldoende binnen, want het is moeilijk om de extra benodigde hoeveelheid uit gewone voedingsmiddelen te halen.

Foliumzuur
Voor een goede ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de baby heb je ook meer foliumzuur nodig dan je met een normale voeding binnenkrijgt. Omdat de aanleg van het centrale zenuwstelsel al in de eerste weken van de zwangerschap begint is het verstandig om al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden met het slikken van extra foliumzuur te beginnen en hiermee door te gaan tot acht weken na de bevruchting. Dit verkleint de kans dat je baby een 'neurale-buisdefect' (NBD) krijgt (dit wordt ook wel een open ruggetje genoemd). Je hebt 0,4 mg foliumzuur per dag extra nodig. Hoewel foliumzuur in veel voedingsmiddelen zit is het niet mogelijk om deze hoeveelheid via de voeding binnen te krijgen. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 0,4 en 0,5 mg foliumzuur. Beide doseringen zijn goed. Met 'acht weken na de bevruchting' wordt overigens hetzelfde bedoeld als met 'een zwangerschapsduur van 10 weken' omdat dan geteld wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Als je pas later wist dat je zwanger was en het preparaat langer hebt gebruikt of als je na die acht/tien weken een foliumzuurbevattend multipreparaat speciaal voor zwangeren gebruikt is dat geen probleem.