Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Hiermee willen we u als bezoeker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter kunnen laten aansluiten op uw behoeften. Met behulp van cookies verzamelen we informatie over het gebruik van onze website. In ons privacy statement leggen we je verder uit welke data we verzamelen, hoe we die data verzamelen en wat we ermee doen.

  • Home
  • Zwangerschap
  • Oppassen tijdens de zwangerschap

Oppassen tijdens de zwangerschap

Listeria

De Listeriabacterie kan schadelijk zijn voor de baby en zelfs een miskraam veroorzaken.
In rauwe melk kan de Listeriabacterie voorkomen. De bacterie is niet bestand tegen koken en pasteuriseren. Melk die zo van de koe komt en zachte buitenlandse kaasjes met het opschrift 'au lait cru' kun je daarom beter laten staan. De kaas die in de Nederlandse winkels verkocht wordt is vrijwel altijd van gepasteuriseerde melk gemaakt. De Listeriabacterie kan ook in rauw vlees of vis voorkomen. Eet dus geen rauw vlees (filet americain, niet doorgebakken biefstuk, carpaccio) of rauwe vis (haring, sushi, graved lax).

Toxoplasmose

De toxoplasmoseparasiet is voor een volwassene ongevaarlijk. Als je ermee besmet raakt, merk je er bijna niets van, hooguit voel je je wat grieperig. Maar voor het ongeboren kind kan een besmetting zeer ernstige afwijkingen tot gevolg hebben. Als je de besmetting hebt doorgemaakt voordat je zwanger was, dan loopt jouw kind geen risico meer. Weet je niet zeker of je deze besmetting hebt gehad (en dus immuun hiervoor bent) dan is het belangrijk dat je een besmetting met toxoplasmose tijdens je zwangerschap voorkomt.
De eitjes van de toxoplasmoseparasiet kunnen in rauw vlees en op rauwe groenten en fruit zitten. Eet geen rauw vlees en was rauwkost heel goed en bewaar het niet langer dan twee dagen in de koelkast. Was fruit goed of schil het als dit mogelijk is.
Als je in de tuin werkt, is het verstandig om handschoenen te dragen. Toxoplasmose is een parasiet die ook voorkomt in de ontlasting van jonge poesjes, vandaar ook het advies om de kattenbak niet zelf schoon te maken. Is er niemand anders die de kattenbak kan schoonmaken, gebruik dan handschoenen en was deze goed af voordat je ze uittrekt (of gebruik wegwerphandschoenen).

Salmonella

De darmbacterie Salmonella komt vooral voor bij pluimvee en varkens. Ga hygiënisch om met deze producten en voorkom kruisbesmetting (een voorbeeld hiervan: je bakt kipfilet door en door gaar, maar legt de gebakken kip weer op de plank waarop je eerst de kip gesneden hebt en die je nadien niet hebt afgewassen. De 'veilige' gebakken kipfilet wordt door het vocht op de plank weer besmet). Door pluimveevlees, varkens en eieren goed gaar te maken maak je de bacterie onschadelijk.