Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Hiermee willen we u als bezoeker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter kunnen laten aansluiten op uw behoeften. Met behulp van cookies verzamelen we informatie over het gebruik van onze website. In ons privacy statement leggen we je verder uit welke data we verzamelen, hoe we die data verzamelen en wat we ermee doen.

  • Home
  • Zwangerschap
  • Algemene informatie zwangerschap

Algemene informatie zwangerschap

Zwanger

pregnant-woman1U weet sinds kort dat u zwanger bent. Dat is een grote verandering in uw lichaam. Terwijl er aan de buitenkant nog niets zichtbaar is, wordt er binnen in uw lichaam hard gewerkt. Een oeroud natuurlijk proces is in gang gezet. Uw lichaam weet precies hoe het zich hierop moet aanpassen. Dit kan soms klachten veroorzaken zoals: misselijkheid, overgeven, duizeligheid, steken of krampen in de onderbuik door groei van de baarmoeder, moeheid en een grote behoefte aan slaap. Dit is heel normaal allemaal! De meeste van deze klachten worden minder of verdwijnen na 12 tot 16 weken.

Aanmelden

Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt mag je contact met ons opnemen voor het maken van een eerste afspraak. De eerste afspraak vindt plaats bij 10 weken zwangerschap. Hiervoor heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook als je wegens medische indicatie onder controle bent bij een gynaecoloog in een ziekenhuis, ook dan ben je welkom voor de nacontroles in het kraambed. Hiervoor kun je je aanmelden tijdens je zwangerschap.

Intake

Voor de intake nemen we ongeveer 45-60 minuten de tijd. Deze tijd is nodig voor de algemene gegevens, gezondheidsanamnese, familieanamnese, verloskundiganamnese en cyclusgegevens. Tijdens deze intake geven we ook de nodige informatie en uitleg over de voeding en je leefstijl. En natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor jullie vragen.

Documenten die je moet meenemen bij de intake zijn; je verzekeringpasje en een geldig identiteitsbewijs.

Vervolgcontroles

We nemen 15 minuten de tijd voor iedere controle. Hierbij beantwoorden we jullie eventuele vragen. Wij controleren je bloeddruk, gewicht en doen uitwendig onderzoek van je buik om de groei van je baby te volgen en te beoordelen. En natuurlijk vanaf 12 weken luisteren we naar het hartje van je baby.

Je komt gemiddeld 9 keer bij ons op controle. Het controleschema passen we aan op jouw wensen. Het standaard schema ziet er als volgt uit:
Intake: rond 10 weken
Termijnecho bij de Poort: rond 11 weken
16 weken: controle bij de verloskundige
20 weken: SEO (20-weken echo) bij de Poort
24 weken: voorlichtingsbijeenkomst 'Ouderschap en Hechting' bij het CJG
25 weken: controle bij de verloskundige
28 weken: Voorlichtingsbijeenkomst 'Pijnbeleving'en rondleiding door Geboortehuis Leiden (indien je in het Alrijne Leiderdorp wil bevallen kun je daar ook terecht voor een rondleiding)
30 weken: controle bij de verloskundige
30-32 weken: kraamzorgconsulente komt thuis langs voor intakegesprek
32 weken: voorlichtingsbijeenkomst 'de Bevalling'
33 weken: controle bij de verloskundige, uitgebreidere controle waarin we ook de bevalling en jullie geboorteplan bespreken
36 weken: controle bij de verloskundige
38 weken: controle bij de verloskundige
40 weken: controle bij de verloskundige
41 weken: controle bij de verloskundige
42 weken: indien je nog niet bevallen bent, adviseren we de bevalling in te laten leiden 

Bloedonderzoek/Echo

Buik_S_Pellie_on_boardBij de intake krijg je van ons formulieren mee om bloedonderzoek te laten doen en een echo te laten maken. Je bloed wordt onderzocht op het volgende: bloedgroep, rhesusfactor en antistoffen; ijzer en suikergehalte; Hepatitis B, Lues (Syfilis), HIV en Rode Hond.

Jullie eerste echo wordt gemaakt rond 11 weken zwangerschap. De belangrijkste reden voor deze echo is het vaststellen van de zwangerschapsduur, uitgerekende datum, uitsluiten van een meerlingzwangerschap en het uitsluiten van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze echo wordt gemaakt in het eerstelijns echocentrum De Poort

Wil je graag eerder een echo laten maken? Dan kun je een vitaliteitsecho laten maken bij Verloskundig Centrum de Poort.
Ook kun je bij een van de pretechobureaus terecht voor echo's op eigen verzoek. Je kunt hiervoor naar Echospot of de Linde.

Prenatale screening en prenatale diagnostiek

Het is mogelijk om in de zwangerschap onderzoek te laten verrichten naar aangeboren afwijkingen zoals het Downsyndroom en Lichamelijke afwijkingen. Als je hierover meer wilt weten kun je dit bij ons aangeven en ook vooraf je voorbereiden via de volgende site http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Downscreening Tijdens het intake gesprek zullen we dit ook aan bod brengen.

20 weken echo

Rond de 20e week van de zwangerschap kan er nog een echo gemaakt worden. Dit is een uitgebreide screeningsecho die vergoed wordt door de verzekering. In de loop van de zwangerschap zullen we hier nog uitgebreid op terug komen.

Kraamzorg

Al aan het begin van de zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgbureau. Klik hier voor een overzicht van kraamzorginstellingen.

Studenten

Met regelmaat begeleiden wij studenten van de opleiding tot verloskundige uit Rotterdam of vanuit Belgie. Wij vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan de opleiding van toekomstige verloskundigen. Omdat verloskunde een vak is dat je vooral leert in de praktijk, zullen studenten meelopen tijdens het spreekuur, kraamvisites en bevallingen. Afhankelijk van hoe ver de student in de opleiding is, zal zij bepaalde handelingen verrichten. Dit gebeurt natuurlijk altijd onder onze supervisie. Mocht je liever willen dat er geen student bij de controles of de bevalling is, dan kun je dit natuurlijk altijd bij ons aangeven.