Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Hiermee willen we u als bezoeker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter kunnen laten aansluiten op uw behoeften. Met behulp van cookies verzamelen we informatie over het gebruik van onze website. In ons privacy statement leggen we je verder uit welke data we verzamelen, hoe we die data verzamelen en wat we ermee doen.

De bevalling

De geboorte van je kind is heel bijzonder. Het is de overgang van zwangerschap naar ouderschap. De aanvang van een nieuwe periode.
De bevalling is een natuurlijk proces, de plaats van de bevalling is afhankelijk van jullie wensen. Het is zowel thuis, als in het ziekenhuis onder onze begeleiding mogelijk.

Rond 32-34 weken zwangerschap is er een voorlichtingsbijeenkomst over de bevalling. Daarnaast krijg je op het spreekuur nog een individueel gesprek. We plannen dan een halfuur in zodat we naast de controles genoeg tijd hebben om jullie specifieke wensen en verwachtingen met betrekking tot de bevalling te bespreken. Je kunt hiervoor een geboorteplan opstellen. Een format voor het geboorteplan ontvang je bij de wekelijkse Geboortemail. Dit geboorteplan zullen we doornemen. Het is handig als jullie een kopietje voor ons meenemen, zodat we deze altijd bij de hand hebben. Zorg ook voor een kopie voor het geval de bevalling in het ziekenhuis plaats moet vinden onder begeleiding van de gynaecoloog. Naast het geboorteplan zullen we informatie geven over het begin van de bevalling, het verloop en wanneer je moet bellen. De algemene adviezen wanneer je moet bellen vindt je onderaan deze pagina. Tijdens het 'bevalpraatje' zullen we deze adviezen aanpassen op jullie situatie.

Thuisbevalling in Nederland

Nederland is één van de weinige westerse landen, waar de thuisbevalling plaatsvindt. Veel landen kijken met bewondering naar onze manier van geboortezorg. Een zwangerschap en bevalling zijn geen ziekte maar een natuurlijk en gezond proces. Door de strenge selectie die wij toepassen op elk moment van de zwangerschap en bevalling is het veilig om thuis te bevallen. Daarnaast zijn wij als verloskundigen getraind om in te schatten of de bevalling goed verloopt of dat er mogelijk complicaties zijn. De meeste redenen om vanaf thuis naar het ziekenhuis te gaan zijn: de wens tot pijnstilling, het niet-vorderen van de ontsluiting, meconiumhoudend vruchtwater. Hierbij kun je met eigen vervoer naar het ziekenhuis en gaan wij ook altijd met je mee om te zorgen voor een goede overdracht naar het ziekenhuis. 
Uiteraard zijn wij ook getraind in het omgaan met spoedeisende complicaties bij een bevalling. Wij volgen hier jaarlijks trainingen voor om onze kennis en vaardigheden up to date te houden. Tevens nemen wij altijd spullen mee naar een thuisbevalling zodat we kunnen ingrijpen bij een spoedeisende complicaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuurstof of medicatie om overmatig bloedverlies tegen te gaan.
Onderzoeken hebben aangetoond dat zowel thuis als poliklinisch bevallen even veilig is.

Thuisbevalling

thuisbevallingAls je thuis bevalt, ben je in je eigen vertrouwde omgeving. Je hebt de mogelijkheid om rond te lopen en gebruik te maken van eigen douche/bad en toilet. Je eventuele partner kan zijn/haar eigen gang gaan als je niet constant steun nodig hebt. Doordat je in je eigen omgeving bent, kun je je veilig, vrij en vertrouwd voelen. Ook kom je minder in aanraking met vreemde bacterieen dan in het ziekenhuis

Poliklinische bevalling

Als je bevalt in een ziekenhuis, zonder medische indicatie, heet dit een poliklinische bevalling. Voor een poliklinische bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage kan per zorgverzekeraar verschillen. Bij een poliklinische bevalling komen we als de bevalling begonnen is eerst bij jullie thuis langs. Als de ontsluiting tot ongeveer 4 à 6 cm gevorderd is, gaan we naar het ziekenhuis. Bevallen in het ziekenhuis kan veiliger aanvoelen. Ook kan je het een fijn idee vinden dat als er zich complicaties voordoen, dat je niet meer van huis naar het ziekenhuis moet gaan. 

Keuze voor bevallingslocatie

Uiteindelijk zul je kiezen voor de plek waar jij je het veiligst voelt. Wij respecteren elke keuze die je maakt, want dat jij je veilig en prettig voelt is het allerbelangrijkste. Je kunt natuurlijk ook op het laatste moment nog kiezen, als de bevalling begint.
Mocht je nog vragen hierover hebben: dan kun je die altijd tijdens het spreekuur stellen.

Baringshoudingen

Gedurende de hele bevalling is het goed om verschillende houdingen aan te nemen. Door in beweging te blijven en af te wisselen kun je vaak zelf beter de weeën opvangen, kan het kindje beter indalen en het helpt om de ontsluiting toe te laten nemen. Ook douchen of in bad kan je hierbij helpen. Het warme water helpt je om te ontspannen. Je voelt vaak zelf goed aan wat prettig is tijdens de weeën.
Tijdens het persen (de uitdrijving) mag je zelf kiezen welke houding je aan wilt nemen. Vaak wisselt dit gedurende het persen. Je voelt zelf al snel wat je prettig vindt of juist niet. In Nederland en veel andere westerse landen bevallen veel vrouwen op hun rug. De meeste vrouwen vinden dit echter zelf niet het prettigste. Op je rug heb je soms meer moeite om goed te voelen hoe je moet persen en helpt de zwaartekracht niet mee. Ook kan het bekken zich minder gemakkelijk aanpassen en ruimte geven, omdat je stuitje wat naar binnen wordt geduwd. Daarom kan het voor jezelf en je baby prettiger zijn om bijvoorbeeld te hurken, op de baarkruk te zitten, te staan, op handen en knieën zitten of op je zij te liggen. Een baarkruk hebben wij altijd bij ons en ook in de ziekenhuizen is deze aanwezig.

Badbevalling

Sommige vrouwen vinden het prettig om in bad te bevallen. Ook dit is bij ons mogelijk. Je kunt hiervoor een bad huren. Dit is wat groter dan je eigen bad waardoor je de ruimte hebt om in het water te bewegen. Is je eigen bad niet te klein en dichtbij de slaapkamer dan kan het in overleg ook mogelijk zijn om in je eigen bad te bevallen. Het warme water helpt om te ontspannen en hierdoor gaat de ontsluiting vaak wat sneller. Je voelt je vaak veilig en omringd door het warme water en kan beter de weeën opvangen. Voor het kindje is het ook een zachte overgang van de warme baarmoeder in het warme water. Kijk voor meer informatie over bevallen in water eens op www.oerbron.nl

 In GeboorteHuis Leiden ( GHL)is één badkamer beschikbaar, waar twee baden staan; het ontspan-bad en het bevalbad. In de badkamer staat ook altijd een verlosbed. 

Voor meer informatie hierover kunt u opvragen bij uw verloskundige.

Einde van de zwangerschap

braxton-hicks-weeenAan het einde van de zwangerschap heb je misschien al tekenen gevoeld die er op wijzen dat de bevalling er aan zit te komen! Je lichaam is zich aan het voorbereiden. Vaak voel je een toename van Braxton-Hicks contracties. Dit zijn de zogenoemde "harde buiken". Deze kunnen heel regelmatig komen en zorgen voor een geleidelijke indaling van het hoofdje in het bekken (indalingsweeën).
Daarnaast zal de baarmoedermond zachter worden. Soms verlies je hierbij een stukje van de slijmprop. Dit ziet uit als gelei, donkergeel of bruin, met een spoortje bloed erdoorheen. Dit is nog niet het begin van je bevalling. Vaak is bij je eerste bevalling deze voorbereidende fase wat minder herkenbaar, dan bij een eventuele volgende zwangerschap.

Begin van de bevalling

Wat de aanleiding vormt voor het op gang komen van de baring is tot op heden onduidelijk. Waarschijnlijk is het een samenspel tussen moeder en kind, de placenta en de hormonen die vrijkomen om de weeën te activeren en de baarmoedermond te verweken (zacht worden van de baarmoedermond), zodat uiteindelijke de proces verstrijking (korter worden van de baarmoederhals) en ontsluiting begint.

 

Weeën

90% van de bevallingen begint met de weeën. Deze kunnen in het begin nog onregelmatig zijn. Veel moeders ervaren de pijn nu nog als redelijk te doen. Probeer je niet te veel te fixeren op tijd/weeën en zoek afleiding. Het kan best zo zijn, dat je lijf zich aan het voorbereiden is, maar dat het nog even duurt, voordat je echt gaat bevallen. Indien het niet afzakt, zul je merken dat in de loop van de tijd de weeën steeds regelmatiger en sterker worden. Je kunt dan een warme douche nemen of in bad gaan (tenminste als je vliezen niet zijn gebroken). Zorg in ieder geval voor rust. Probeer vaak te plassen en regelmatig kleine beetjes te eten.

Weeën, die voor ontsluiting zorgen, komen om de 4-5 minuten en duren ongeveer 1 minuut op de top. Vaak heb je hiervoor al enkele uren onregelmatige, maar soms wel pijnlijke contracties gehad.
Neem contact met ons op als je weeën een uur lang om de 4-5 minuten komen, en 1 minuut aanhouden.

In overleg met jou, komen we je bezoeken. Na ons eerste bezoek geven we altijd individueel advies. We bespreken, wat je de komende uren kunt verwachten, geven tips over ademhaling en houding. Tevens geven we instructies, wanneer je ons moet bellen.

Breken van de vliezen

10% van de zwangere begint met het bevallen met gebroken vliezen.
Als de bevalling begint met het breken van de vliezen, is het belangrijk, dat je let op de kleur van het vruchtwater.
We spreken van helder vruchtwater als het lijkt op wittig water met soms wat vlokjes erin. Het kan ook een beetje roze zijn, vaak met bloedsliertjes, dit is normaal. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen. Klein beetje in een glas is voldoende.

Als je vliezen breken, dan kun je ons direct bellen (ongeacht het tijdstip). We komen jullie dan bezoeken om jou en je kindje te controleren en om uitleg te geven.

Het is belangrijk dat je dan wat rust neemt omdat het soms lang kan duren voor dat je weeën beginnen.

Is het vruchtwater groen, bruin of donkergeel dan willen we graag direct gebeld worden ook 's nachts . Je baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. We komen bij je langs om de conditie van je kind te controleren. Daarna gaan we samen met jou naar het ziekenhuis.
Ook als het hoofdje van de baby bij de laatste controle nog niet was ingedaald willen we graag direct gebeld worden . Op de zwangerschapskaart staat dat vermeld als cbbbi. Wij bespreken dit altijd bij je controle.

Bloedverlies

Vaak heb je bloedverlies tijdens de ontsluiting. Neem bij veel helderrood bloedverlies, dat niet slijmerig is, altijd contact met ons op.

Ongerustheid

Ben je ongerust, twijfel je of heb je gewoon wat vragen dan mag je ons altijd bellen.

Belinstructies

Wij begeleiden de bevalling wanneer deze  tussen de 37 en 42 weken zwangerschap begint. Heb je vóór de 37 weken het idee dat de bevalling begonnen is (dus als je regelmatige weeën hebt, vaak met bloedverlies, of als je vruchtwater verliest) willen wij dit altijd weten. Neem contact met ons op: 06-28255485.

Als de bevalling bij 42 weken nog niet is begonnen, dan adviseren we om de bevalling op te laten wekken (inleiden). Dit gebeurt bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je zult twee dagen hiervoor een extra controle krijgen bij de gynaecoloog. Er zal dan een hartfilmpje van de baby worden gemaakt en er zal besproken worden wat er gebeurt bij een inleiding.

Hieronder volgen de algemene belinstructies. Weet dat dit een algemeen advies is, iedere bevalling verloopt anders. Je mag ons altijd bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is, ook midden in de nacht. We komen liever een keer teveel dan te weinig! Zelfs al is de bevalling nog niet begonnen, dan kan het wel geruststellend zijn om ons even te spreken en door te nemen wat de verwachtingen zijn en afspraken te maken.

Bel ons bij
1. Weeën die een uur lang om de 4-5 minuten komen
2. Breken van de vliezen, ongeacht het tijdstip of de kleur van het vruchtwater
3. Bloedverlies
4. Ongerustheid